Moj prijatelj Abdominis

U sasvim sam dobroj vezi sa svojim tijelom. Tako sam fino i samozadovoljno mislila. Onda sam se našla na Ivaninoj radionici o trbušnjacima.

Sredina ljeta, fjaka, vruće... A ja jurim u grad, dodatno znojiti trbuh! Najbolji muž na svijetu, u najboljoj mogućoj namjeri, pipa mi čelo i pokušava ustanoviti da li me okinula sunčanica.

Nije me lupilo sunce. Čitajući Ivanin poziv na trbuhodruženje, upalila mi se lampica:

"Čim se približi ljeto, mediji nas zasipaju preporukama o kozmetičkim tretmanima protiv celulita, kako bismo se pojavile na plaži u punom sjaju. A još prije koji tjedan obasipali su nas prilozima o Uskršnjim slasticama...
Jedna od mojih omiljenih tema je i ravan trbuh u 10 dana: preporuke uglavnom uključuju dijetu uz pokoju vježbicu. Ali rijetko ćete naići na članke koje govore o važnosti trbušnih mišića u svakodnevnom životu. U vezi s problemima kralježnice, kao i ramena."

Kakve veze ima trbuh s leđima?

E pa dobro, mislim si ja. Kakve veze imaju trbušnjaci s leđima?
Pitam Ivanu, a ona smireno i stočki predloži da navratim na radionicu i doznam iz prve ruke. Ne mogu ne primjetiti da joj iznad glave lebdi upitnik: "Nije valjda da tvoji leđni mišići levitiraju u zraku?" Smile

Pišem si mentalni podsjetnik da prvo razmislim, a onda pitam. Da se ne blamiram bez veze. Smile I da više krenem vježbati te trbušnjake, viče moja kralježnica, sva sretna što je netko skužio da ne mora ona obavljati sav posao. Već joj je puna kapa svega!

I tako sam se našla u grupici žena u plesnoj dvorani. Istraživale smo, pronalazile i osvještavale trbušne mišiće kroz dodir i pokret. Upoznavale se sa svojim rectusom i transversusom abdominisom, unutarnjim i vanjskim obliques, kao i mišićima zdjelice. Ne bi čovjek vjerovao čega sve tu ima!

Nema do vlastitog iskustva

Medicinski atlas nismo proučavale, ako ni anatomske slike, već smo se oslanjale na vlastita zapažanja i iskustva. Skroz fora!

Najviše mi se svidjelo što za trbušnjake nisu uvijek nužne dramatične vježbe, poput onih koje smo učili u školi. Izvodimo li ih nepravilno, sva je prilika da ćemo aktivirati leđne, a ne trbušne mišiće. A njih je moguće vježbati diskretno, jednostavno i učinkovito, dok čekaš red u trgovini ili šetaš ulicama.

Najbolje od svega jest što ima već dva mjeseca od kako najboljem suprugu na svijetu ne cvilim na ramenu da me bole križa. Ja vježbam, a oboje zadovoljni. Smile

Irena Krčelić, 08/2010