RADIONICE I EDUKACIJSKI PROJEKT

( ili kako planirati svoju plesnu edukaciju?)

Koliko puta ste otišle s radionice oduševljene učiteljicom, tehnikom koju ste naučile, super vježbama za zagrijavanje i istezanje, novim kombinacijama i koreografijom, a da ne govorimo o muzici... Zadovoljstvo i ushićenje samom činjenicom da ste uživale i učinile nešto za sebe ničime se nije dalo zamijeniti...

A onda drugo jutro prvi tuš. Shvatile ste da se nikako ne možete sjetiti dijela koreografije, nemate naziv pjesme koju ste koristile, niste više sigurne kako je išla ona super vježba, bilješke su nečitke i nemaju više smisla, a snimanje nije bilo moguće provesti...
Gostujuća učiteljica je već otputovala i jedina nada vam je da će vam odgovoriti na e-mail ili da se neka od polaznica sjeća dijela koji vas zanima. Nemoguća misija na pomolu...


Koliko ste novaca odvojile na razne radionice?
Koliko su one pomogle vašem plesnom napretku?
Da li vam nedostaje kontinuitet u plesnoj edukaciji?

Za sve one koje se pitaju da li je ono još jedan od načina da vas potaknem da se priključite nekom od dva edukacijska projekta kojoj pripremam, odgovor je DA.
Ali s jednim uvjetom – NIKADA se ne bi upustila u organizaciju projekata da čvrsto ne vjerujem u njihov smisao.

RADIONICE
Radionice i desert imaju nešto zajedničko...

Radionice su super za upoznavanje s nekom novom plesnom tehnikom, plesnim stilom ili načinom rada neke plesačice i učiteljice – mogućnost da probamo nešto novo bez obveze. I želimo to ponoviti..
Također mogu biti dobar način usavršavanju u nekom užem području – shimmy tehnike, rad  trbuhom, osvještavanje tijela, razumijevanje glazbe, koreografije …I zamislite, nema prepreke u vremenu, novcu, izgledu, godinama..Dobrodošle ste iako ne možete obećati da će te dugoročno moći pratiti početni raspored.
 
EDUKACIJSKI PROJEKT

Jedina škola u koju se ide s osmjehom

Mnoge me polaznice pitaju zašto je važno raditi s jednom učiteljicom i moj odgovor je uvijek isti: zato, drage moje, što će to pridonijeti vašem maksimalnom napretku.

Ponekad se potencijalne polaznice preplaše obaveza pohađanja projekta pa im se nameću razna pitanja povezana sa redovitim dolascima na radionice; kako znam da ću moći doći na svaku radionicu, što ako se razbolim, kako znam što će biti za 6 mjeseci, što ako ostanem trudna, što ako, što ako …
Naravno da nitko ne zna  što nam nosi budućnost no ne trebamo biti time previše opterećene.  Sve jako dobro znamo da nema garancije pa je pametno aktivirati svoju žensku mudrost i intuiciju te si pružiti što više možemo jer nitko ne zna što je dobro za nas ako mi to sami ne osvijestimo, zar ne?
Ako ste zaposlene i ponekad morate raditi vikendima, savjetujte se sa svojim nadređenima, možda se iznenadite podrškom na koju ćete naići?
Ipak, ponekad očekujte da ćete za vrijeme trajanja projekta morati malo prilagoditi neke planove rasporedu radionica no to će biti slatke muke i jednostavan odabir – važno je da odredite svoje prioritete i da iz radionica ne stvarate muku i obvezu. Ovo je jedina škola u koju se ide s osmjehom.
Edukacijski programi imaju 'plan i program' čije teme se provlače kroz cijelo vrijeme projekta. Pa čak i ako propustite neki od termina, biti će prilika za nadoknadu ili ponavljanje.

Da bi  što bolje pratile projekt, polaznice se na početku dogovore na koji način će raditi bilješke. Postoje dva načina:
-    odvoji se vrijeme kada se s voditeljicom prođe sve što se radilo i sve polaznice imaju vremena za čitke i smislene bilješke
-    svaki put su 2-3 polaznice zadužene za bilješke, i nakon radionice ih uredno pretipkaju i dostave ostalim polaznicama (to ne znači da one cijelo vrijeme sjede i samo pišu)
Sve to biti će popraćeno  pomoćnim materijalima – anatomskim crtežima, zapisima koreografija, plakatima koji su rezultat grupnog rada i sličnim pomagalima.
U dogovoru s učiteljicom, često se snima i video zapis nekog dijela  ili cijele radionice – koreografije, kombinacije, zagrijavanje koji, osim za uspomenu, može poslužiti kao dodatni materijal za učenje.
(Napomena: da bi se zaštitio rad učiteljice i prava polaznica koje su platile punu cijenu, sve polaznice se obvezuju da dobivene materijale neće distribuirati dalje.)
Sve te bilješke i zapisi pomoći će vam da nadoknadite izgubljeno ukoliko će te neke od vikenda biti u nemogućnosti prisustvovati ili plesati. Nikada nemojte smetnuti s uma da ovo nije klasična škola i tu uvijek netko misli na vas.
 Ako vas nema, dobit ćete bilješke, videosnimku i sve materijale koji su se eventualno koristili. A ako nećete moći plesati, možete preuzeti brigu oko pisanja bilješki, kamere ili barem sudjelovati u onom dijelu koji možete pratiti (radionica uvijek ima teoretski i praktični dio, ako vas boli ruka ili rame, nema razloga da ne naučite korake koreografije).
U grupi su uvijek polaznice s različitim iskustvom i afinitetima, pa ćete imati priliku za otkrivanje novih područja , razmjenu glazbe i knjiga, uspoređivanje iskustava i diskusiju.

Zajedno do uspjeha

Ovakvi projekti obično zahtijevaju i povremene 'domaće zadaće'.
Svaka polaznica dobiti će zadatak koji mora pripremiti i prezentirati ostatku grupe, i naravno proslijediti to u pisanom obliku. Ali zauzvrat dobijete rezultate zadaće s drugim temama koje su pripremile druge polaznice.
Polaznice koje se odluči sudjelovati u projektu cijelo vrijeme usko surađuju i moraju biti svjesne da trud svake od njih utiče na napredak grupe kao i svake plesačice ponaosob.
Ono što je po meni najvažnije je kontinuirani rad s jednom učiteljicom, te praćenje napretka.
Učiteljica vam je na raspolaganju za pitanja i savjete tokom cijelog projekta.
Istovremeno prati napredak grupe i svake polaznice pojedinačno – unutar plana i programa ostavlja mjesta za rad na temama u kojem su polaznice 'slabije', te može svakoj polaznici dati individualni savjet.

Ponuđeni 'plan i program' nisu baš po vašem plesnom ukusu ili bi radije radile s nekom od međunarodnih zvijezda?
Priznajem, i ja bi radije učila od Leile Haddad, Aishe Ali, Tamalyn Dallal ili Amel Tafsout, ali moja financijska konstrukcija baš ne dopušta odlazak u Pariz ili SAD svaki mjesec.
Neke od trenutno najpoznatijih plesačica ne drže redovite satove, a kamoli da vode 1 ili 2 godišnje plesne projekte. Onda vam preostaju samo radionice i privatni sati.
Proučite program projekta i same ocijenite koliko ćete profitirati od ponuđenog – plesna tehnika, priprema tijela za ples, pravila koreografije, analiza glazbe, scenski nastup, šminka i kostimi imaju ista pravila za sve tehnike, a na vama je da ih prilagodite sebi.

Imate li dovoljno predznanja?
Nerealno je očekivati da će se u grupi naći polaznice s istom razinom znanja, istim interesima ili sposobnostima.
Ali baš ta raznolikost je ono što pridonosi kvaliteti rada u grupi – svaka polaznica će imati priliku nešto dati grupi i nešto naučiti od grupe.

I neizbježno pitanje financija…
Iznos cijelog projekta je podjednak iznosu koji bi dale za pojedinačne radionice i DVD-e u istom periodu.
Naučeno tokom jednog termina s eventualnom zadaćom, pisanjem bilješki ili uvježbavanjem koreografije dovoljno je aktivnosti da se kvalitetno ispuni cijeli mjesec pa će uloženo opravdati vaša očekivanja.

OSOBNO ISKUSTVO

Kada sam se trebala odlučiti za projekt s Baharom, najviše me plašilo hoću li ću moći prisustvovati svim terminima – što zbog posla (moj posao ponekad iziskuje rad vikendom) ili bolesti. Kolegice na poslu su imale razumijevanja, a prehlada i nije neki razlog da se ne pleše, zar ne?
Drugi problem je bio jezik. Komunikacija s Baharom je na engleskom što mi je ok, ali sve ostale polaznice su slovenke i sve bilješke su na slovenskom – osim mojih koje su na engleskom. Nakon godinu dana sam proširila svoj slovenski vokabular da sam mogla skoro bez problema čitati njihove bilješke.
Također sam bila svjesna da je moj nivo znanja puno niži od većine grupe i trebalo mi je skoro 6 mjeseci da ih 'stignem'. Arabeska, okreti, činelice nisu nesavladivi, koliko god su mi se činili u početku.
Klasični orijentalni ples nije bio moja prva ljubav, već folklor, ali ne samo da sam ga zavoljela već sam naučeno mogla primijeniti na folklorne plesove.
Iako sam polovicu polaznica znala od prije, tokom godinu dana smo razvile pravo prijateljstvo i veselim se svakom odlasku u Ljubljanu. Na stranu druženje, od svake od njih sam i puno naučila – neke su dugogodišnje učiteljice, neke imaju bogato iskustvo sa solo nastupima ili grupnim koreografijama, jedna je vizažistica …

I postala sam iznimno probirljiva oko odlaska na druge radionice.

KOMENTARI MOJI PLESNIH KOLEGICA S PROJEKTA U LJUBLJANI

"A project lasting for a longer period of time makes the participants feel as a team and helps them grow together. With time we start to feel more relaxed and share our experience, aspects, etc. The knowledge we take in, is built step by step, on a firm basis - this is a great way to develop one's skills."
Sylvia Valentine

"Partcipating in a longterm educational project is a wonderful experience for several reasons. The first one is that you get a lot of information on the same spot. The second is that the teacher who works with you has time to get to know you and can therefore give you lots of advice on how to improve your dance (and can also make sure that you follow them). You also get to know the other participants much better than in an ordinary workshop and can share practical experience with them or make new friendships. And in the end it's probably cheaper than running from one workshop to the other. I definitely reccomend it. "
Nataša Laura

"Plesna edukacija daje ti mogućnost, da naučiš sama odabrati i razumijeti muziku, napraviti koreografiju, stvarati tebi drage kombinacije, odabrati pravi stil i kostim i s tim upoznati sve nivoe plesa.....Kao što kaže poslovica: 'Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život.' Po meni je to ono najbitnije – da ples postane tvoje osobno iskustvo i izraz."
Vesna Jevešenak