Trbušni ples i seksualnost

Veza između trbušnog plesa i seksualnosti je pitanje koje se stalno pojavljuje.
Opisuje ga se kao ženstven, erotičan, senzualan i zavodnički. Pokreti zdjelicom, trbuhom i prsima imaju hipnotički učinak, a začin su kostimi koji ističu ženske atribute i otkrivaju trbuh.

Ni sama ne znam koji je točan odgovor. Možda da je sve to u očima gledatelja. Ili osjećajima koje ples izaziva u plesačici.

Ovom prilikom se ne želim doticati nastupa na pozornici jer je onda u pitanju puno više elemenata koji utječu na izvedbu plesačice i našu percepciju njezinog nastupa, već na proces učenja plesa.
Isto tako treba imati na umu da trbušni ples ima korijene u folklornim plesovima, a svi folklorni plesovi su imali ulogu da pokažu fizičku formu i time spremnost za obaveze koje nosi brak (za žene rađanje djece, a za muškarce fizičku snagu).

Razgovarajući s plesačicama, bilo amaterkama bilo profesionalnima, susrela sam samo 2 ili 3 žene koje su odlučile naučiti plesati da bi iznenadile svog partnera. Ali nastavile su plesati iz vlastitog zadovoljstva.

Trbušni ples je, kao i svaka izvedbena umjetnost, kombinacija vještine i emocija.
Kroz učenje plesne tehnike, ponovno upoznajemo svoje tijelo i način na koji se kreće. Kako je trbušni ples prilagođen ženskom tijelu, koristimo i naglašavamo obline koje nam je priroda dala – bokove, struk i prsa.
Tu dolazimo do prvih ´konflikata´ jer nam je duboko usađeno uvjerenje da je takvo kretanje društveno neprihvatljivo. Usprkos razdoru među njima, sve religije se slažu da ženino odijevanje treba biti kontrolirano da ne izaziva požudu kod muškaraca. (Dragi muškarci, želim vjerovati da ste se naučili kontrolirat tokom stoljeća.)

Hodanje s noge na nogu, bokovi koji se njišu, osmice bokovima, shimmy prsima ili bokovima, val trbuhom ….
´To nisu pokreti prikladni za jednu damu´ dugo mi je odzvanjalo u glavi što bi bio komentar moje mame.
Ali kad sam je utišala, poslušala sam što mi moje tijelo govori – nestalo je napetosti, osjećala sam se cjelovito, uživala sam u tijelu … i htjela zadržati taj osjećaj i dok ne plešem.

Na fizičkom nivou, osim što upoznajemo vlastito tijelo i otkrivamo nove načine kretanja, jačaju se mišići zdjelice, lumbalnog dijela i trbušni mišići, razgibavaju se kukovi i kralježnica, te se prokrvljuju organi zdjelice.
Mišići zdjelice pridonose spremnosti tijela da doživi orgazam, ojačana muskulatura pridonosi pravilnijem držanju, prokrvljenost organa pomaže njihov pravilniji rad.
Neka znanstvena istraživanja su našla vezu između razgibanosti zdjelice i kukova, s brojem doživljenih orgazama. Jedino ne mogu dokazati sto je uzročnik, a što posljedica.

Slično je i s prsnim košem, lopaticama i ramenima.
Određeni položaji tijela uvjetuju emocije - ako se zgrbimo, zatvorimo ramena i stisnemo šake početi ćemo se osjećati depresivno, skučeno i tmurno. Suprotno pravilno držanje, otvoren prsni koš i opušteno tijelo će stimulirati da se osjećamo slobodno i lagano.
A uz prsni koš se veže srce, tj naša mogućnost primanja i davanja emocija.

Već sam fizički dio procesa učenja trbušnog plesa pokreće promjenu kod žena.
Kada se tome dodaju i ´igre´ kojima razvijamo kreativnost ili isprobavamo uloge, otvara se prostor za daljnje istraživanje.
Svaki pokret se može izvesti na više načina (brzo, sporo, preuveličan, smanjen) i s time mu se promijeniti ´energija´' (veselje, senzualnost, tuga, čežnja, zaigranost ), a muzika nam daje dodatni poticaj budeći u nama određene emocije.
Kroz improvizaciju, bilo vođenu, bilo samostalnu, otvara se mogućnost za isprobavanje različitih uloga ili osobnosti koje nosimo u sebi. Ponekad je teško neke osjećaje izvući iz sebe ako ih se bojimo ili su suprotni našoj ´svakodnevnoj´ ulozi, ali to nam daje priliku da isprobamo različite uloge. A ako nam se neki dio njih svidi možemo ih zadržati i u svakodnevnici.

Ples pred ogledalom i rad u grupi, mnogim ženama pomaže da prihvate svoje tijelo i nauče istaknuti svoje ´adute´. Ali i prihvatiti da je svaka od nas drugačijeg oblika, ali lijepa na svoj način.

Ples otvara mogućnost izražavanje osjećaja za koji ne možemo naći riječi.
Možemo se ili ´ispucati´ kroz ples ili promijeniti energiju u kojoj smo trenutno.

Ili da sumiramo, dobrobiti plesa su:

  • prihvaćanje vlastitog tijela
  • osviještenost i razgibanost tijela, te ojačanu muskulaturu
  • otvaranje prema izražavanju i prihvaćanju emocija
  • spremnost za istraživanje i eksperimentiranje

Da li to može poboljšati nečiji seksualni život?
Pa … definitivno imaju bolju startnu poziciju jer je za dobar seksualni život potrebno poznavati i prihvatiti svoje tijelo, biti spreman na eksperimentiranje i razviti dobru komunikaciju.

Iako muškarci često pitaju svoje partnerice-plesačice da li bi plesale za njih, dosta žena to odbija jer smatraju da oni neće cijeniti osjećaj koji ples u njima budi, te da će ga na taj način oskvrnuti.
One koje pak pristanu, kažu da je shimmy bokom ili prsima dovoljan da ih ostavi paralizirane sa širom otvorenim očima i bez umijeća govora.

Što se tiče komentara partnera plesačica, osim onih kukavica koji se boje snage koje žene otkrivaju u sebi kroz ples, ostali uživaju u promjenama svoje partnerice i podrška su joj.