NOVI HORIZONTI ili KAKO IZAĆI IZ SVOJIH OKVIRA

 

 

´Ne razumijem zašto je (Jo Weldon) voljna odati tajne svojih fantastičnih vještina širokoj publici, ali kupite ovu knjigu prije nego li se predomisli.´

 

 

 

 

 

 

 

Svjesne ste moje opsjednutosti knjigama?

Svaki novi hobi iziskuje nove knjige, tako da je moja biblioteka složena tematski – ženska i muška beletristika su odvojene, vegetarijanska kuhinja, yoga, čaj, ezoterija, popularna znanost, feministička literatura, religija, ples, antropološke/povijesne/sociološke knjige vezane uz orijentalni ples, književnost arapskih zemalja, anatomija za plesače, ….

Jednaku sklonost imam i prema tečajevima i svladavanju novih vještina.
Krenulo je s jezicima – engleski, francuski, španjolski, arapski.
Na likovnoj grupi sam savladala tehnike izrade tapiserija, mama nije dopustila pregovaranje oko toliko neophodnog umijeća vezenja i kukičanja, u nedostatku gotove odjeće za Barbi izrađivala sam je sama, štrikanje je posljedica opklade, tečaj slikanja, ženski studiji, tečaj pisanja, radionica za klaunove, burleska, yoga, umijeće bliskosti, ples u stilu Pussycat dolls-a, Franklin metoda, Faldenkraist metoda, tečaj šminkanja, a plesne radionice imaju svoju web stranicu,  …

Sigurno se pitate kakve veze imaju knjige, hrpa uglavnom međusobno nepovezanih tečajeva, novi horizonti i orijentalni ples.
Inspiracija!

Nedavno mi je u ruke došla knjiga Jo Weldon ´Burlesque handbook´.
Kako imam više takvih knjiga o orijentalnom plesu, očekivala sam objašnjene osnovnih pokreta, malo povijesti burleske, osnove kostimiranja i šminke, kako izabrati muziku i listu filmova i knjiga za one koje žele znati više.

Već nakon prvih par stranica bio mi je jasan osvrt na knjigu:
´Ne razumijem zašto je (Jo Weldon) voljna odati tajne svojih fantastičnih vještina širokoj publici, ali kupite ovu knjigu prije nego li se predomisli.´

Knjiga je pravi dragulj za sve koje se bave plesom.
Govori o svojim izvorima inspiracije, kako stvoriti lik, prisutnost na sceni, izradi kostima, kako se pripremiti za nastup, komunikaciji s kolegicama, …
Izvori inspiracije su joj raznoliki – od starih hollywood-skih filmova do najnovijih, snimki i fotografija  plesačica burleske iz prošlosti, animirani filmovi (omiljeni joj je Zekoslav Mrkva) i knjige o animiranju, druge plesne forme, tekst neke pjesme, komad odjeće, knjige …
Koristi svoje iskustvo višegodišnjeg rada u striptiz baru, različitih kazališnih performansa, rada s cirkusom, a nisu joj strane ni osnove glume.
Kostime ponekad izrađuje sama i tako gradi točku, ali zna izvesti i neophodne popravke.

Ako plešete dulje vrijeme, bilo da nastupate, podučavate ili plešete samo za svoju dušu, sigurno vam se desilo da dođete do točke zasićenja.
Na radionicama ne dobivate znanje koje vas inspirira, muzika koju koristite vam ide na živce, čini vam se da se ponavljate, …
Ponekad nam je potrebno izaći iz vlastitih okvira, u ovom slučaju svijeta orijentalnog plesa, i vidjeti da li nas neka druga tehnika može inspirirati i unijeti svježinu u naš ples.

Franklin metoda je učinila čuda za moje razumijevanje plesa.
Analiza kako se naše tijelo kreće omogućila mi je da savladam neke pokrete koji su mi se prije činili nemogući, popravim držanje i učinim svoj ples neškodljivim za tijelo.

Radionica za klaunove me podsjetila na važnost disanja i redovitog rada.
Disanje nas vraća u sadašnji trenutak, a klaunovi se ne rađaju smiješni. Oni razvijaju svoj lik i svaki pokret tijela i grimasa na licu je rezultat dugotrajnog procesa.
Uživala sam gledajući voditeljicu kako ´ulazi i izlazi´ iz svog lika.

Na radionici burleske smo improvizirale igrajući se stereotipima s fotografija pin-up djevojaka.
Nevjerojatno je kakve sve emocije možete prikazati običnim hodanjem ili pokretom ramena, i na koliko načina možete skinuti rukavicu: elegantno, senzualno, seksi, izazovno, smiješno, nespretno, agresivno, ljuto, …

Postoji bezbroj mjesta gdje možete naći inspiraciju.
Knjige nude mnoštvo ideja:
– Od orijentalističkih slika s kostimima o kojima maštamo, priča koje nas odnose u davna vremena, do povijesnih činjenica.
Filmovi:
- Dokumentarni i igrani – od autentičnih snimki do znanstvene fantastike.
Druge plesne forme:
– Folklorni nastupi i njihova koreografska rješenja mogu biti inspiracija za sve one koji rade grupne koreografije. Sjetite se da su folklorni plesovi jednostavni i ograničeni na mali broj koraka i pažnja gledatelja se privlači slikama i tranzicijama.
– radionice – Ne morate promijeniti svoj plesni stil, ali probajte i druge stilove orijentalnog plesa. Ili probajte nešto sasvim novo (ludo sam se zabavljala učeći koreografiju u MTV stilu iako sam zadržala decentnost i eleganciju primjerenu orijentalnom)
– Plesna tehnika je plesna tehnika. Probajte koji sat baleta, jazz-a, modernog plesa …
Održavajte tijelo u formi:
- Iako je orijentalni ples vježba sam po sebi, probajte nešto novo. Mnoge plesačice koriste yogu i pilates kao nadopunu svojoj rutini. Različite aerobne vježbe dobre su za izdržljivost (trčanje, rolanje, bicikl, …)
- Odmor, san i pravilna prehrana su jednako važni kao i vježbanje.
Ostale vještine:
- Ako nastupate, osnove šivanja će vam pomoći u održavanju kostima i hitnim popravcima.
- Šminkanje – šminka za svaki dan i scenska šminka se razlikuju, a profesionalci imaju mnoštvo korisnih trikova. Tečaj šminkanja ili konzultacije ´1 na 1´ vam mogu dati nove ideje.
- Tečaj glume ili stand-up komedije.  Ples uključuje i elemente glume i izražavanje osjećaja.
- Naučite editirati glazbu koju koristite.

Iako nam široki interesi mogu dati iskru da probudi novu strast prema plesu, ne zaboravite na redovito brušenje plesne tehnike koje je neophodno da bi ideju uspješno realizirale.