VJEŽBA, IGRA ILI PLES ?

S početkom svake plesne sezone susrećem se s pitanjem - zašto plesati orijentalni ples?

Da li ste primijetile da ne koristim riječ vježbati i trenirati?
Nikad nisam bila sportski tip, izbjegavala sam tjelesni na sve moguće načine, bojala sam se lopte, ni danas mi nisu jasna pravila većine sportova. Povremeno bi probala neku od trendi aktivnosti (step aerobic, kick-bo, aqua aerobic …), ali jedino  sam ostala vjerna yogi od svoje 19-te godine.
Na kraju je izbor pao na orijentalni ples. Djelovao mi je kao aktivnost za ´dame´ u kojoj se neću oznojiti. Radije bi u to vrijeme išla na klasične ili latino plesove, ali u nedostatku plesnog partnera, odabrala sam ples koji mogu plesati solo.

Kako sam gradsko dijete i knjiški moljac, nisam baš bila u nekom doticaju sa svojim tijelom i čak i kad bi probala neku fizičku aktivnost nije mi bilo jasno kako očekuju da izvedem vježbu. Nikad neću zaboraviti izraz lica trenera u teretani kada sam prilikom prvog treninga pitala može li mi preporučiti neku knjigu da bolje shvatim što se očekuje od mene. Slijepo sam ponavljala vježbe koje mi je pokazao trudeći se izvana oponašati druge vježbaće, ali iz današnje perspektive znam da sam koristila sve mišiće, osim onih koje sam trebala.

S orijentalnim plesom sam započela prilično kasno - ako znamo kada počinju trenirati balerine, malo nakon 30tog rođendana. Nisam nikad polagala nade da bi ples mogao transformirati moje tijelo, ali gledajući stare slike moram priznati da mi se više sviđa odraz koji sada vidim u ogledalu – definiran struk i trbušni mišići, te uspravno držanje. Ali promjene nisu samo izvanjske – ojačani trbušni mišići su potpora leđima koja sve rjeđe bole i pravilno držanje nije napor već automatizam,  tijelo je gipkije, pokreti elegantniji i koordinirani. A kako je tijelo prestalo izgledati kao da nosim sav teret svijeta na svojim leđima dok me ramena skrivaju, raslo je i moje samopouzdanje.
Prve plesne pokrete sam naučila promatrajući učiteljice, da bi postepeno počela shvaćati odakle u tijelu izviru i u kakvom su odnosu s drugim pokretima. Osluškivala sam tijelo iznutra, eksperimentirala, proučavala knjige koje se bave anatomijom pokreta i tehnikama za  vizualizaciju skelet i muskulature koja nam nije vidljiva. Pred ogledalom sam proučavala kakav dojam ostavlja pokret izveden na različite načine. I nikad nisam pomislila da vježbam, smatrala sam to igrom i eksperimentom čije rezultate nisam mogla predvidjeti.

Kada sam krenula sa Suhailinih 100 trbušnjaka nisam imala za cilj ´pločice´, već me zanimalo da li ih je uopće moguće toliko napraviti i u kojem vremenu ću, ako ikad, doći do broja 100.
I tako sa svakom vježbom. Osvijestila bi koje mišiće koje koristim, usporedila s mišićima koje bi trebala koristiti i pokušala pravilno izvesti vježbu, a s vremenom povećavala broj ponavljanja. Idući korak je vidjeti da li je vježba donijela neko poboljšanje u moj ples i koje.

Česta pitanja su kako orijentalni ples djeluje na psihu, samopouzdanje, energetski status,  …
Jedinstvenog odgovora nema, ali gledajući transformacije mojih polaznica i mene mogu zaključiti slijedeće:
poboljšanja na fizičkom nivou
- pravilnije držanje koje se prenosi na svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, stajanje i sjedenje
- smanjeni bolovi u vratu, ramenima i lumbalnom dijelu zbog jačanja mišića
- bolja prokrvljenost organa zdjelice 
- jačanje muskulature zdjelice i bolja gipkost kukova i lumbalnog dijela kralježnice
poboljšanja na energetskom nivou
- ples stimulira, čakre, energetske centre u tijelu
        1.  stopala, noge, mišići i organi zdjelice
        2.  reproduktivni organi i lumbalni dio
        3.  trbušni mišići, probavni sustav
        4.  emocije, pravilnije disanje, otvaranje, kreativnost
        5.  komunikacija
poboljšanja na emocionalnom nivou
- postizanje kontrole nad tijelom i stjecanje nove vještine daje samopouzdanje
- prihvaćanje vlastitog tijela 
- određeni položaji tijela uvjetuju emocije - ako se zgrbimo, zatvorimo ramena i stisnemo šake početi ćemo se osjećati depresivno, skučeno i tmurno; suprotno pravilno držanje, otvoren prsni koš i opušteno tijelo će stimulirati da se osjećamo slobodno i lagano 
-bolja komunikacija i potpora unutar grupe

Ne očekujte brze promjene i rezultate! Koliko vam je trebalo da naučite strani jezik, upravljati autom, koristiti računalo, ispeći kolač …?
Isprobavajte, eksperimentirajte, griješite, ali dajte si vremena barem 2-3 mjeseca prije nego odustanete.